Čo sú to tenisky?

Nebojte sa štýlových tenisiek. Ukážeme vám (nielen), ako ich nosiť

Názov tenisky znie dosť exoticky, ale za tým sa skrývajú štýlové topánky. O čo ide a odkiaľ tieto topánky pochádzajú?

Čo sú to tenisky?

Pojem tenisky je v podstate iný názov pre tenisky. Na tenisky sa preto dá pozerať ako na športovú obuv na pôvodný účel. Z hľadiska technológie obuvi ide väčšinou o lepené topánky, ktorých podrážky sú vyrobené z gumy alebo plastu. Vrchný materiál tenisiek je vyrobený z kože alebo plátna.

Ako sa vyrábali tenisky

História tenisiek siaha do roku 1860. Prvé topánky sa vyrábali v Anglicku a podľa dostupných zdrojov sa tenisky vyrábali súčasne aj v USA. Prvá takáto obuv však ešte nie je určená na športovanie. Boli vyrobené ako plážové topánky a mali plátenný zvršok s gumovou podrážkou.

Dnes je za teniskami dlhá história množstva kultových značiek - napríklad Converse, Adidas, Puma, New Balance alebo Vans. A nielen zahraničné, ale aj české. Napríklad v Českej republike sa tenisky BOTAS stali ikonou. Tu koniec koncov pochádza z iného z bezchybných názvov rovnakého typu obuvi. Najmä staršia generácia sa zvykne nazývať tento typ topánok na topánky.

Ako nosiť tenisky

Z módneho hľadiska sa dá povedať, že fantázii sa medze nekladú. Tenisky už nie sú športovou obuvou. Nadčasovú kombináciu predstavujú klasické modré rifle, ktoré sú doplnené bielymi teniskami. Pre väčší kontrast nahraďte modré nohavice čiernymi.

Okrem neformálneho oblečenia sú tenisky vhodné aj k elegantnejším odevným častiam, ako sú sukne alebo šaty. Odvážne dievčatá ich môžu kombinovať aj so sakom. Páni tiež nie sú v tomto ohľade bez šance. Vyberte zo šatníka rifle alebo trochu elegantnejšie chinos nohavice.

Ako viazať tenisky

Čaro dobrého oblečenia spočíva v detaile. Existuje niekoľko spôsobov, ako uviazať tenisky. Podľa Iana Fieggena existujú zhruba dva bilióny možností. Konkrétny koncept závisí predovšetkým od toho, ako má znieť celkový štýl vašich šiat.

Kombinácia búnd a bielych tenisiek si vyžaduje jednoduchší koncept, ktorý nás už naučili naše mamy. Nemusíte sa však báť ani extravagancie a topánky úhľadne skloniť. Alebo vyriešte problém s uvoľnením šnúr raz a navždy vďaka farebným silikónovým šnúrám.


Čo sú to tenisky?