Ako odstrániť zápach z topánok

Nepríjemný zápach z topánok môže pokaziť radosť z najkrajších tenisiek. Ako sa dá ľahko vyhnúť tomuto problému?

Ako odstrániť zápach z novej obuvi

Samotné topánky môžu tiež spôsobiť nežiaduci zápach. Stáva sa to napríklad pri nových teniskách, ktoré jednoducho chytíte z krabice. Typická situácia: tešíte sa na nové topánky, ale akonáhle ich vytiahnete z krabice, v tej chvíli ich chcete okamžite vrátiť späť do obchodu.

Našťastie nemusíte, zápachu sa môžete zbaviť. Charakteristické odieranie môže byť spôsobené použitým lepidlom alebo to môže byť zápach spôsobený „gumovým“ gumovým materiálom, z ktorého sú vyrobené podrážky. Určite sa to časom roztopí. Pomôcť si môžete vetraním topánok aspoň jeden deň vonku, napríklad na balkóne.

Prečo topánky a nohy voňajú?

Vôňa nových topánok je určite nepríjemný problém, ktorý nám môže byť nepríjemný. Ide však predovšetkým o estetickú otázku.

Citlivejšou látkou potom je určite nepríjemný zápach, ktorý vychádza z topánok a ktorý spôsobujú samotné nohy. V tomto prípade nemusí ísť iba o problém, ktorý nás spoločensky obmedzuje. Vôňa obuvi môže byť tiež zdravotným problémom.

Mali by sme sa teda rozhodne na to pozrieť. Hlavnou príčinou zápachu nôh a teda obuvi ako takej je pot. Potenie je bežná fyziologická reakcia. Ovplyvňuje nielen nohy, ale aj iné časti tela. Každý sa potí, nech je to akokoľvek nepríjemné. Nohy produkujú najviac potu, pretože majú najvyšší počet mazových žliaz.

Čo však ešte nie je jadrom problému, je samotný pot, nie je problém. Citlivé ťažkosti nastanú, až keď sa pot stane doslova živnou pôdou pre baktérie. To je príčinou zápachu, pretože pot ako taký predstavuje 99% vody.

Okrem toho môže byť vôňa topánok spôsobená aj plesňou. Prejavuje sa to okrem iného typickým svrbením a začervenaním pokožky. Ďalšími prejavmi môžu byť pokožka alebo extrémne suchá pokožka.

Ako sa vyrovnať s vôňou topánok

Primeraná hygiena by preto mala byť základným opatrením proti zápachu. Umyte si nohy niekoľkokrát denne. Používajte kvalitné mydlo a nezabudnite si ošetrovať pokožku medzi prstami, kde plesňové ochorenia často začínajú prekvitať.

Je tiež potrebné dostatočne často meniť topánky a ponožky. Ak môžete, dokúpte ďalšie páry a prezujte topánky. Inak sa niet čomu čudovať, že sa z vašich obľúbených tenisiek časom rozšíri nepríjemné obrusovanie.

To isté platí pre ponožky, ktoré sa dajú ľahko vymeniť a vyprať. Optimálne je zaobstarať si ponožky vyrobené z prírodných bavlnených vlákien, najlepšie s antibakteriálnou úpravou. Ak je problém s potením nôh, určite je vhodné zabudnúť na ponožky vyrobené zo vzduchotesných umelých materiálov.

Ak stále máte nepríjemný zápach, môžete vyskúšať špeciálne spreje na topánky, ktoré si môžete kúpiť v obchode.

Na vôňu topánok môžu pomôcť aj niektoré domáce recepty. Odporúča sa sóda, najmä detský prášok alebo sóda bikarbóna. Len si ich nasypete do topánok a necháte pôsobiť asi deň.

Pokiaľ vám bežne dostupné metódy nepomáhajú alebo ak spozorujete iné problémy, rozhodne nie je vhodné sa hanbiť a zdržiavať svoju návštevu lekára. Podávanie botulotoxínu môže tento problém natrvalo vyriešiť.


Ako odstrániť zápach z topánok