9 tipov na čistenie bielych tenisiek

Biele tenisky sa hodia ku každému outfitu a sú z neho osviežením. Žlté a zafarbené však nevyzerajú tak dobre ako úplne nové. Dajte preto pozor na biele tenisky pre ženy, mužov i deti a majte ich žiarivo biele!

Čisto biele tenisky New Balance MS247EW

Zabudnite na práčku a bielidlo

Aj keď sa práčka javí ako rýchle a efektívne riešenie prania bielych tenisiek, môže tým spôsobiť väčšie škody. Práčka nie je taká šetrná k topánkam, aby sa dali odstrániť nečistoty a zároveň sa poškodili tenisky.

Bleach má opačný výsledok, ako si dokážete predstaviť. Na topánkach sa kvôli veľkému množstvu chlóru môžu objaviť žlté škvrny. A napriek tomu sa chcete zbaviť škvŕn! Aké biele tenisky teda? Použite babské rady alebo chemikálie a užite si iskrivé biele kecy!

Ako môžem vyčistiť trénerov z bieleho plátna alebo kože?

  1. Mydlo a voda. Najskôr vyskúšajte najjednoduchší spôsob, ktorý môže byť dostatočne efektívny. Vydrhnite tenisky mydlovou vodou, opláchnite ich a nechajte vyschnúť. Ale nie na priamom slnku! Ostré slnečné lúče môžu meniť svoju farbu.
  2. Zubná pasta obsahuje zložky, ktoré sú účinné pri bielení. Použite zubnú kefku, trochu pasty a jemne krúžte povrchom tenisiek. Pastu môžete tiež aplikovať na gumovú hranu na podrážke. Nakoniec tenisky vypláchnite.
  3. Sóda bikarbóna je univerzálnym záchrancom každej ženy v domácnosti. Zmiešajte sódu a ocot v pomere 1: 2 a rozmixujte (napríklad pomocou starej zubnej kefky), aby ste vytvorili kašu. Potom ho naneste na topánky a nechajte pôsobiť asi 20 minút. Nakoniec opláchnite a nechajte vyschnúť.
  4. Odličovač nielen odstraňuje nečistoty z povrchu. Pomôže to aj teniskám. Naneste trochu mlieka na vatový tampón alebo handričku a zotrite všetky škvrny na topánkach.
  5. Šampón na vlasy prekvapivo dobre funguje aj na špinavých teniskách. Špongiu namočte do vody, pridajte šampón a vydrhnite špinu z tenisiek. Nezabudnite šampón z topánok opláchnuť.
  6. Vlhčené obrúsky pomáhajú rýchlo odstraňovať každodenné nečistoty. Nečistoty nevyschnú a v budúcnosti vám nebudú robiť problémy, ak ich odstránite.
  7. Citrón nie je vhodný len na prechladnutie! Pomôže tiež v boji proti škvrnám. Namočte kúsok látky do citrónovej šťavy a použite ju na vydrhnutie tenisiek. Nechajte pôsobiť ďalších 15-20 minút a nakoniec opláchnite studenou vodou.
  8. Riešením sú samozrejme aj čistiace prostriedky a čistiace peny na čistenie vane alebo sprchy! Naneste ich na špongiu a vydrhnite tenisky. Nakoniec topánky opláchnite.
  9. Biely krém pomáha bojovať proti nezničiteľným škvrnám. Pretože ani všetky rady od chémie a babičky nemôžu vždy pomôcť. Jednoducho použite krém na zamaskovanie zvyšných škvŕn.

Pravidelnosť a impregnácia urobia najviac

Prvým krokom po zakúpení nových tenisiek (nielen bielych) je hydroizolácia. Vďaka ochrannej vrstve nezostáva na teniskách toľko nečistôt. A ich farba nielen bledne. Podľa materiálu tenisiek zvoľte vhodný hydroizolačný prostriedok a postupujte opatrne podľa pokynov.

Pamätajte, že jedna vrstva hydroizolácie nestačí a nebude chrániť vaše topánky navždy. Celý postup preto pravidelne opakujte - s bielymi teniskami každé dva týždne. Aby boli topánky biele, po každom opotrebovaní bojujte s nečistotami - zo zárezov utrite prach a inú špinu. Budete potrebovať vlhčené utierky. Zároveň čo najskôr odstráňte všetky väčšie škvrny, aby nevyschli.

Ako vyčistím bielu podrážku topánky?

Prajete si, aby boli vaše topánky úplne biele a ľahké? Nezabudnite na podrážku alebo aspoň na žltú gumu, ktorá lemuje podrážku. Pomocou zubnej pasty a kefky ňou jemne krúžte nad ďasnami a odstráňte z nich zvyšky.

Pamätajte, že to závisí nielen od spôsobu čistenia, ale aj od materiálu tenisiek a typu nečistôt. Nehádžte preto tenisky do koša hneď, ako sa vám to nepodarí, a vyskúšajte ďalšie tipy.