Ako odstrániť žuvačku z podrážky?

Mať zaujímavú, modernú a pohodlnú obuv je snom každého z nás. Aby vám topánky slúžili dostatočne dobre, musíte sa o ne aj správne starať. Napriek maximálnemu úsiliu vás zrazu zasiahne nečakaná situácia s neatraktívne vyzerajúcim kúskom žuvačky prilepeným na podrážke nových tenisiek. Vôbec netušíte, kam ste vstúpili. Ako ho môžete efektívne odstrániť z podrážky bez poškodenia nových topánok? Možností je niekoľko, stačí si vybrať tú najlepšiu a najefektívnejšiu.

1. Pokúste sa ochladiť gumu v mrazničke a potom ju mechanicky vyberte

Obuv očistite a zabaľte do igelitového vrecka. Pokúste sa pevne stlačiť ďasno proti plastovému vrecku. Potom vložte vak na topánky do mrazničky. Nechajte to tam asi 6 hodín. Potom skúste stuhnutú gumu mechanicky odstrániť.

2. Podobným princípom je použitie ľadu na odstránenie žuvačiek z podrážky

Vložte ľadový balíček na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť. Skúste jemne pomocou tyčinky alebo tyčinky odstrániť tuhú gumu.

3. Odstráňte gumu alkoholom alebo octom

Pokiaľ to jediný materiál umožňuje, skúste gumu opakovane vtierať alkoholom alebo octom. Guma by mala byť čiastočne rozpustená a potom oddelená od podrážky.

4. Použite maslo, margarín alebo olivový olej

Na žuvačku naneste maslo alebo olivový olej a nechajte pôsobiť asi 15 minút. Potom skúste gumu mechanicky odstrániť hrubšou kefkou. Dajte však pozor, aby ste podrážku nepoškodili. Po odstránení gumy podrážku umyte odmasťovačom.

5. Odstráňte ďasno pieskom a tyčinkou

Nalejte viac piesku na podrážku gumy. Asi po piatich minútach skúste gumu mechanicky odstrániť pomocou tyčinky.

Pri odstraňovaní nežiaducej žuvačky nezabudnite použiť rôzne rozpúšťadlá, aby ste nepoškodili podrážku alebo hornú časť topánky. Dodržiavajte informácie o používaní produktu. Ak nie je uvedený na obale produktu, nájdite ho na webovej stránke výrobcu.

Z tenisiek odstráňte žuvačky