Výroba tenisiek a prírody

Na stope tenisiek alebo ako sa vyrábajú topánky a čo príroda?

Móda sa stáva nielen vizuálnou, ale čoraz viac sa stáva aj etikou a udržateľnosťou módnej výroby. Na tento trend reagujú aj výrobcovia tenisiek. Ako to funguje pri výrobe?

Z čoho sú vlastne tenisky vyrobené?

Vrchný materiál topánky je zvyčajne vyrobený z plátna alebo kože, podšívka môže byť tiež z kože alebo textilu. Na výrobu podrážok sa používa elastická guma alebo syntetický materiál. Väčšina tenisiek je lepená.

Na ceste životom v Číne začína množstvo topánok. Je hlavným výrobcom obuvi. Ďalšími dôležitými vývozcami obuvi sú India a Vietnam alebo Bangladéš, z ktorých pochádzajú hlavne kožené topánky, pretože bangladéšska metropola Dháka je jedným z najdôležitejších centier kožiarskeho priemyslu.

Ako to funguje v továrni na topánky

Všeobecne sa uvádza, že pri jedinej tenisku môžeme napočítať až 26 druhov materiálu a celkovo 65 jednotlivých komponentov. Proces výroby takejto tenisky preto môže obsahovať až 360 rôznych krokov.

Ak sa pozrieme „pod pokrievku“ továrne, môžeme celý proces jednoducho opísať takto: Najskôr je potrebné pri výrobe obuvi navrhnúť ich vzorky. Šablóna sa potom modeluje. Jednotlivé časti budúcej topánky sa potom vyrežú z vhodného materiálu. Z tohto sa skladá celý vrchný materiál, ktorý sa dá pripevniť k podrážke. Samotní výrobcovia obuvi už zvyčajne nevyrábajú svoje vlastné podrážky, ale nechávajú si ich dodávať v iných továrňach.

Aké sú riziká v obuvníckom priemysle?

Obuvnícky priemysel má významný vplyv na životné prostredie. Problémom sú aj podmienky, v ktorých pracovníci pracujú. Štandardné sú nadčasy alebo šikana zo strany nadriadených. Životné prostredie predstavuje často priame zdravotné riziko, pretože sa jedná o toxické prostredie plné chemikálií. Zároveň dostávajú veľmi nízke mzdy, ženy sú diskriminované a vysoký podiel detskej práce možno určite považovať za významný problém.

Aj keď je to už oficiálne zakázané, neznamená to, že sa dá skutočne vykoreniť. Stále sa to praktizuje, najmä v malých továrňach. Ekologická stopa výroby obuvi je preto významná a mnoho ľudí si kládlo otázku, či nemožno považovať obuvnícky priemysel za zodpovednejší.

Eko tenisky, dnes udržateľný trend

Existujúcim trendom, ktorý silnie v Českej republike a na celom svete, je snaha o šetrné výrobné metódy, použitie recyklovaných materiálov, premiestnenie výroby z Ázie a použitie vysoko kvalitných prvkov na predĺženie životnosti každého z nich. pár topánok .

Normálni spotrebitelia si samozrejme uvedomujú vplyv obuvníckeho priemyslu a podporu takzvaného pomalého módu, na rozdiel od rýchlo sa pohybujúceho lacného módu, ktorý sa často vyskytuje vo vyššie uvedených nehumánnych pracovných podmienkach. Cieľom je v súčasnosti propagovať nadčasový koncept.


Tenisky a príroda