Ako vznikli tenisky?

Tenisky sú topánky, v ktorých žije veľa tínedžerov i dospelých. Ale viete, odkiaľ tenisky pochádzajú? Poďme sa rýchlo pozrieť na ich históriu.

Tenisky, šály, tenisky, ako to bolo v histórii

Tenisky sú topánky vyrobené z plátna s gumovou podrážkou. Hneď za týmto menom je americká značka Keds. Čistením sa potom vytvoril krásny český výraz „tenisky“. Aj keď to vyzerá jednoducho, definícia kecy je komplikovanejšia. Niektorí z nás sú teda zvyknutí, že Keck všetky tieto plátené topánky pomenoval. Mnohí tento typ topánok jednoducho označujú ako plátno. Ďalšia ide do obchodu kúpiť tenisky. Na druhej strane by sa dalo tvrdiť, že výraz tenisky znamená iba tenisky, nie ľan. Môžeme sa však priblížiť k myšlienke, že názov tenisky pre tento typ obuvi sa zachoval z doby, keď technologické možnosti výroby atletickej obuvi ani zďaleka nepokročili. Dnešné tenisky môžu mať zvršok z plátna a kože, takže ich môžeme priradiť aj k teniskám. Pamätníci si konečne spomenú na rok 1984, keď sa na pulty obchodov dostali slávne topánky Prestige. Aj keď to vyzeralo, že tenisky vyrobené vo vtedajšom Československu zmenu režimu neprežijú, značke sa podarilo oživiť záujem. Retro tenisky oslovujú nielen tých, ktorí si pamätajú pôvodnú výrobu v ČSSR, ale aj mladšiu generáciu. A aby sa dala táto obuv Babylon skompletizovať, mohli by sa sem zaradiť aj ďalšie české topánky, takzvané Jarmilky. Ide o cvičenia, ktoré sa robili v krajine, konkrétne v Zlíne. Pre potreby spartakiády boli vyrobené ľahké uteráky. Osvedčili sa ako cvičebná obuv a stali sa nevyhnutnou súčasťou tréningového oblečenia školákov.

Tenisky, ktoré by nemali byť Kedsky

Originálne plátno má na svedomí anglická spoločnosť Liverpool Rubber Company. Navrhla ich ako plážovú obuv už v roku 1830. Ostatné slávne tenisky sú tenisky značky Converse. K značnej popularite týchto topánok prispel aj basketbalista Chuck Taylor, ktorý sa stal ich veľvyslancom. Toto sa však nenazýva teniska, termín „Conversky“ sa pre ne jednoducho používa a odráža meno výrobcu. Z Conversky sa stal koncept, slávny model All Star dodnes prakticky nezmenil svoj vzhľad. Napokon, tenisky, ako ich poznáme, sledovali scénu v roku 1916, teda tie, ktorým dala značka Keds svoje pôvodné meno. Vyrábali sa aj ako športová obuv. Nosili ich hlavne hráči bejzbalu a vo veľkej miere sa používali aj ako detská obuv pre športové triedy. Pôvodne sa nemali volať Keds. Zakladatelia chceli pre svoju značku názov PEDS. Slovo Pred pochádza z latinčiny a znamená „noha“. Nechýbalo teda veľa a kultovú obuv by sme mohli nazvať skôr „kamienkami“. A aby ste boli v plátnovej terminológii trochu zmätení, pre úplnosť dodávame, že značka Keds ich topánky pôvodne nazývala (od „po šmrnc“). Gumová podrážka umožňovala veľmi tichý pohyb.

Ako sa vyrábali tenisky

Femme fatale v topánkach

Ako ukazujú predchádzajúce odseky, skutočná „keckomania“ časom ohromila svet. Paradoxne to neboli módne trendy, ale ich nedostatok ich rozšíril na verejnosti. V tom čase bol väčší záujem o kožené topánky. Plátno a guma boli vhodnou náhradou za vysokokvalitné materiály, v druhej svetovej vojne sa vyrábali aj české tenisky a topánky sem prichádzali mimoriadne zvláštnym spôsobom: americké lietadlá hádzali na územie látky ako humanitárnu pomoc a od Kedskeku k teniskám nebolo ďaleko . Tenisky sa stali nefalšovaným módnym hitom a tento imidž si uchovali dodnes. Koniec koncov, ide o topánky, ktoré milovali mnohé známe ženy. V topánkach Baby tancovala v hriešnom tanci, ktorý mala na sebe roztomilá Marilyn Monroe a legendárna Audrey Hepburn. Kurt Cobain, frontman legendárnej skupiny Nirvana, v 90. rokoch tiež spopularizoval značku Converse. Veľa ikonických značiek ako Vans. Tenisky Vans sa v USA vyrábajú od roku 1966. Či už im hovoríme tenisky, Keck alebo Canvas, v histórii rady obuvi IVV pre ženy a mužov majú pevné miesto.