Kam až siaha história tenisiek?

Pohodlné tenisky sú v dnešnej dobe samozrejmosťou. Ale predtým, ako bol výrobný proces dokonalý, si veľa ľudí šúchalo nohy. Našťastie si tento pocit už nemôžeme pamätať. Bolo tomu tak na začiatku 18. storočia, keď sa začala výroba. Predchodcami tenisiek boli nazúvacie topánky, ktoré sú typické pre svoju gumovú podrážku. S rokom 1830 sú topánky Plimsoll dodávané s gumovou podrážkou s hrúbkou cca. 8 alebo 9 mm, na ktorých je plátno vyrobené bez kývania sa do strany.

Americká gumárenská spoločnosť, neskôr známa ako Uniroyal (dnes ju kupuje spoločnosť Michelin), sa zaoberala výrobou špeciálnej gumy na podrážky topánok už v roku 1892. Gumárenské spoločnosti sa snažili, aby boli kroky ľudí pohodlnejšie a pohodlnejšie pre ich nohy. Z tohto dôvodu boli k teniskám pridané sýtejšie plátenné topy - a tak vznikli tenisky. Na konci 19. storočia ich nosili hlavne zámožní ľudia, ktorí hrali tenis alebo kroket. To všetko zmenila americká spoločnosť Keds, ktorá ako prvá uviedla na trh spoločnosť Keck v roku 1916.

Jeho názov pochádza z latinčiny „PEDS“, čo znamená „noha“. Keďže už existovala značka s rovnakým názvom, zmenilo sa iba prvé písmeno a narodil sa názov „Keds“. Spoločnosť bola založená zlúčením 30 značiek obuvi od spoločnosti US Rubber Company. Pôvodne boli tenisky určené na plážové oblečenie, nasledovalo ich športovanie, potom sa stretli s globálnym záujmom o každodenné nosenie.

Stalo sa tak počas druhej svetovej vojny, keď svetu vládol nedostatok vysoko kvalitných materiálov. Plátno a guma sa tiež používali pri výrobe kožených topánok. Najväčším lákadlom však zostáva skutočnosť, ako sa tieto topánky dostali na územie Čiech. V čase, keď nás postihla najhoršia vojna, ich americké lietadlá zhodili spolu s humanitárnou pomocou.

Pojem „tenisky“ ste už určite počuli. V histórii tenisiek sa tento názov spája s vôbec prvou topánkou s gumovou podrážkou. Názov pochádza z anglického prekladu slovesa „sneak“ = „sneak“. Vďaka tomu, že podrážka bola vyrobená z gumového materiálu, bolo možné v topánkach chodiť úplne ticho. To spôsobilo, že Stvoriteľ určil svoje meno. Pre mnohých z nás sú tenisky sprievodcom našim detstvom. Pre svoje typické pohodlie sa im však páčili nielen deti, ale aj dospelí. Okrúhly znak chráni členok pred nárazmi, ventilačné otvory chodidla pred potením a pri chôdzi nič nefunguje. To sú dôvody pre výber tenisiek.

Výroba tenisiek Vans